Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan szervezzünk hatékonyan 2-3 napos túrát akár 10 fő körüli létszámra is?

Én a következőképpen szoktam.

1. Útvonal meghatározása

Mivel Kéktúrázni szeretnénk, ez a viszonylag könnyebb: az útvonal adott. Kérdés, hogy hol legyen a kezdőpont, a végpont, valamint a szálláshelyek.

Kezdő- és végpont esetén érdemes figyelembe venni a közlekedést: főbb vasútvonalak ill. főutak közelsége előnyt jelent. Illetve nyilván bélyegzőhelynél érdemes kezdeni és végezni is. Ezek állapotáról a TTT bélyegzőhely fórumában érdemes tájékozódni.

Szálláshelyek a napi távok függvényei (is):

  • Az OKT-n a napi 23-24km vált be leginkább a 10 fő körüli létszámnál - ez az, ami kényelmes, de azért haladunk is. Ha van útközben látványosság (pl. termálfürdő, kastély, stb.), akkor kicsit kevesebb (18-20km) is kitölti a napot. Ha meg nem baj, ha tavasszal-ősszel egy kicsit ránk sötétedik, akkor 26-27km is mehet közepes zsákkal, rutinos túratársakkal. A magányos napjaimon 40km is belefért, de efölé már nem kényelmes menni.
  • A DDK első két túrája alapján itt jó 10%-kal többet lehet menni egy nap minden kategóriában. De lehet, hogy csak 6 év után sokkal rutinosabb a társaság ...

 A távok, szintek és menetidők tervezése tekintetében utolérhetetlen segítség a turistautak.hu! Szép és - a túratársak számára - meggyőző itinereket, szintmetszeteket lehet vele készíteni.

Az oda és visszautazásban a mav-start.hu, a menetrendek.hu ill. az utvonalterv.hu lehet segítségünkre.

2. Szálláshely keresés

Ez sem annyira nehéz, mint gondolnánk.

  1. Bakancsos turistaként érdemes a kulcsoshaz.hu-n kezdeni.
  2. Ez sajnos nem mindig segít, úgyhogy mehet internetes keresőbe a település neve, ami kiadja a fizető vendéglátóhelyek listáját.
  3. Ha ez sem vezetett eredményre, vagy túl nagy a csoport, hogy beférjen egy ilyenbe, akkor a helyi plébánia/parókia hittantermének, vagy a falu művházának elérhetőségét érdemes kinyomozni. Ennek egy nem túlzottan friss adatbázisa található a plebania.net-en. 
  4. Ha nincs ez sem, akkor valahogy internetről egy tetszőleges (mondjuk polgármesteri hivatal, vagy kisbolt) telefonszámát érdemes begyűjteni, felhívni, és elmondani, milyen szállást keresünk a környéken, nem tudnak-e véletlen valakiről, aki. Általában szoktak, de legalább is tudnak adni ötletet, hogy melyik szomszédos faluban nézzünk körül. Eddig csak maximálisan segítőkész emberek vették fel a telefont.

    Ez volt az OKT-n a stratégia. Mivel a DDK-t már mindig 10-15 fő körül járjuk és itt sokkal kisebb falvakban kell szállást keresni, inkább hatékony egyből a polgármesteri hivatalban kezdeni és művház után érdeklődni.

Nyáron sátorral jóval könnyebb a helyzet, hisz egy éjszakára szinte bárhol sátrat verhetünk (kivéve Nemzeti Parkok). Esetleg egy pillantást érdemes vetni a taborhelyek.hu-ra is (bár ez inkább más kategória, és főszezonban táborozó cserkészcsapatokkal is összefuthatunk ezeken a helyeken).

Az általunk felkeresett szálláshelyek az alábbiak (katt a jelre):


Nagyobb térképre váltás

3. Miegymás

És még egy-két apróság.

Élelem

Nem elhanyagolandó. Általában érdemes utánanézni, lesz-e bolt az útba eső falvakban, és mikor vannak nyitva. Nagyobb településeken a szokott nyitvatartásra számíthatunk (H-P 06-19h, Sz-V nagyjából délelőtt). Kisebb településeken általában a kocsmával szomszédos vegyesboltba a kocsma nyitvatartása határozza meg a bejutási lehetőségeket, ez pedig tipikusan korlátlan. Még kisebb helyeken viszont könnyen előfordul, hogy még kocsma sincs!!

Látnivalók

A Kéktúra atlasz megfelelő példányából lehet képet kapni. Esetleg érdemes belenézni a Másfélmillió lépés Magyarországon vagy az És még egymillió lépés megfelelő fejezetébe (MTV videótár). Kellemes fűszerezést tud adni egy-két eldugottabb hely felkeresése az útvonal mentén, némi kincs reményében: geocaching.hu (GPS nélkül is teljesíthető általában, ha kinyomtatjuk a teljes leírást).

Időjárás

A túra kezdete előtt egészen pontos képet kaphatunk, ha összevetjük a következő oldalakon olvasható előrejelzéseket, és ebből kitaláljuk a sajátunkat.